عسل چیست ؟ درسترین راه تشخیص عسل کدام است ؟
ایا تا به حال به نحوه تولید محصولی که از سوپر مارکت ها تحت عنوان عسل خریده اید توجه کرده اید ایا می دانید که این ماده چگونه تهیه شده است هدف شما از خرید عسل چیست تا چه اندازه این محصول را می شناسید برای شناخت این محصول از چه منابعی استفاده کرده اید به نظر شما این منابع تا چه حد معتبر بوده اند میزان اطلاعات این منابع از این محصول چه حد بوده است به نظر شما علت سر درگمی مصرف کنندگان در تشخیص چیست؟ تنوع نظریه ها ویاناشناخته بودن عسل؟ ویا وجود سودجویانی که تعریف واقعی عسل را به خاطر منافع شخصی خود تغییر داده اند؟ و قصد دارند با هر ابزار ی اعم از کتاب ،اینترنت و..... تعریف نادرستی از این مادۀ با ارزش ومقدس در ذهن مردم ایجاد کنند پس لازم میدانم در این زمینه مطالبی را خدمتان عنوان کنم .
ابتدا تعریف درست ازعسل : عسل شهد گلهاست که از نوش جای گلها ترشح وتوسط زنبور عسل جمع آوری شده و در کیسه عسل واقع در شکم زنبور ذخیره و به کندو اورده و از راه دهان در داخل سلولهای مومی تخلیه ودر فرصت مناسب طی عملیاتی رطوبت زدایی وغلیظ می شود ودر پایان عملیات سر سلول با موم پوشیده وقابل مصرف می شود .
مهم :توجه داشته باشید که حذف هریک از قسمتهای این تعریف به هر دلیلی دیگر تعریف واقعی از عسل نخواهد بود .
زیرا افرادی به بهانه خشکسالی وکم بودن میزان تولید عسل ویا به بهانه های دیگر اقدام به تقلب عسل می کنند که دراین صورت قسمتی از تعریف عسل را به نفع خود تغییر می دهند در اینجا سئوالی مطرح میشود ایا عسل ماده ایست که جدیدا مانند پیتزا ویا محصولات خوراکی دیگر تولید شده که بتوان این تعریف را به اقتضای شرایط ونوع محتویات تغییر داد .
عسل در طول قرنها تابع یک تعریف آنهم تعریف واقعی عسل بوده چکونه می توان با یکسری توجیهات نادرست انرا به نفع خود تغییر داد عسل فقط به عنوان یک ماده دارویی وغذایی کاملا طبیعی با ارزش می باشد اگرقراراست با تغذیه زنبورهای کندوها توسط شکر ویا مواد قندی دیگر عسل تولید کرد وبه بهانه انکه زنبور بر روی ان تاثیرگذاشته وانرا آنزیم دار ودارای ارزش غذایی ودارویی کرده وبه مصرف کنندگان بفروشیم وپس نقش گیاهان دارویی را کم رنگ کرده ایم پس چرا باعث زحمت زنبوردارن درستکار می شویم که با تحمل سختی بسیار اقدام به تولید عسل طبیعی می کنند واگر قرار است هر ماده شیرین وغلیظ و انزیم دار عسل باشد پس بیاییم کار را راحت تر کنیم پوزه گاوی را وارد مربا کرده تا انزیمهای بزاق گاووارد مربا شده وانرا انزیم دار کند تا تبدیل به عسل شود ودیگر زحمت پرورش زنبور را نیز نکشیم واز نیش ان نیز در امان باشیم پس اگر درستتر فکر کنیم در می یابیم که زنبور نقش چندانی در دارویی بودن عسل ندارد بلکه بیشترین تاثیر مربوط به گیاهان دارویی می باشد که زنبور عصاره انها را جمع اوری کرده است .
عصاره گیاهانی مانند آویشن ،خار شتر ،گون اسپرس ،گل گاوزبان و...
پس به نظر شما بهتر نیست به محصولی که با تغذیه کندوهاتوسط شربت شکر ویا قندها وعصاره ها واسانس های معطرشیمیایی تهیه میشود مربای زنبور خطاب کنیم تا اسم عسل این ماده با ارزش که در قرآن کریم نیز ازارزش دارویی ان ذکر شده خدشه دار نشود تا هر محصول بی ارزشی جایگاه این ماده با ارزش را تخریب نکند و عده ای به خاطر مصرف محصولات نا مرغوب به خود اجازه ندهند ذکر دارویی بودن عسل در کلام خداوند وتحقیقات محققان را زیر سئوال ببرند واعلام کنند این موضوع صحت ندارد. زیرا بارها شنیده میشود که افراد عنوان می کنند مطالب ذکر شده در تحقیق محققان در مورد تاثیردرمانی عسل صحت ندارد واین فکر از انجا ایجاد شده که متاسفانه بازار توسط محصولات تقلبی اشباع شده است و افراد دسترستی به عسل طبیعی ندارند و زنبورداران نیز توان رقابت با این محصولات بی ارزش را نخواهند داشت وکم کم مجبور به خروج از عرصه تولید خواهند شد.
جای تاسف بیشتر زمانیست که عده ای به دخل تصرف در استاندارد تشخیص آزمایشگاهی عسل پرداخته و تدریجا با کاهش بندهای استاندارد ان را کم کم به طرفی هدایت می کنند که عسلهای تقلبی مجوز تولید یک محصول استاندارد را نیز دریافت کنند ودر انزمان به چه منبع تشخیص می توان اعتماد کرد .
-اگر با مواد شیرین مانند شربت شکر کندوها را تغذیه کنیم زنبورها انرا در سلولهای موم ذخیره و غلیظ کرده وسر انرا باموم میپوشانند که متاسفانه اکثر عسلهای موجود در فروشگاهها از این نوع می باشند.
-استاندار عسل مجموعه از دستورالعملهاست که برای تشخیص عسل طبیعی از عسلهای تقلبی در ازمایشگاه مورداستفاده قرار می گیرد وکه متاسفانه کم کم تعدادی از بندها ی ان خواسته یا ناخواسته تو سط مسئولان امر در حال حذف شدن می باشد که در این صورت متقلبان عسل با خیال راحت و قانونی تقلب می کنند.
ومتأسفم برای کارشناسانی که در برخورد با این موضوع سکوت می کنند. وچرایش را نمی دانم!
- ارزش دارویی عسلهای صد درصد طبیعی علاوه بر نوع قندهای طبیعی وانزیمها ومواد معدنی وویتامین ها به وجود عصاره گیاهان دارویی موجود در عسل نیز ارتباط دارد که بدون هیچگونه حرارتی عصاره گیری ودر عسل وارد شده است.
غلیظ شدن درعسل طبیعی بدون حرارت وخنک صورت می گیرد بنابراین تغییرفرومول شیمیایی محتویات ان صورت نگرفته است.
واین مورد خود از ارزشهای بسیار زیاد این ماده به عنوان مناسبترین گزینه برای تامین هیدروکربن مورد نیاز بدن می باشد.
قیمت زیاد عسل طبیعی علاوه بر سختی استحصال از طبیعت به محدودیت مراتع طبیعی و تولید کم ان نیز ارتباط دارد که جوابگوی همه متقاضیان نیست که خود به خود بین عرضه وتقاضا نا هماهنگی شده وقیمت افزایش می یابد. اما قیمتهای هنگفت برای عسل غیر قابل قبول میباشد.
واین افزایش قیمت عسل طبیعی نمی تواند توجیه مناسبی برای متقلبان عسل باشد تا انرا بهانه کرده برای ارزانتر ارائه دادن عسل تقلب کنند.
اسم عسل اسمی مقدس وتوام با اعتقادات ماست ومتقلبان حق ندارند محصولات تقلبی خود را به این اسم وارد بازار کنند و مردم ما قبل از انکه عسل را به عنوان غذا خریداری کنند مطابق اعتقادات بیشتر به عنوان دارو طلب می کنند وارائه عسلهای تقلبی با این اسم تدریجا پایه های اعتقادی افراد را ضعیفتر میکند زیرا نمی تواند نیاز مصرف کنندگان را براورده کند عسلهای تقلبی میبایست با اسم متفاوت از عسل وارد بازار شوند وبهترین اسم برای ان مربای زنبور عسل می باشد ودراین صورت مصرف کنندگان نیز گمراه نخواهند شد
(مربای زنبور به ماده ای عسل مانند گفته می شود که انسان انرا با تغذیه زنبورها توسط شکرومواد غیر طبیعی دیگر تولید کرده است.) وعسل فقط با تعریف واقعی ان بدون هیچ دخل تصرف در تعریف عسل بوده وهمچنان باقی خواهدماند.
و اما تعریف درست ازعسل : عسل شهد گلهاست که از نوش جای گلها ترشح وتوسط زنبور عسل جمع آوری شده و در کیسه عسل واقع در شکم زنبور ذخیره و به کندو اورده و از راه دهان در داخل سلولهای مومی تخلیه ودر فرصت مناسب طی عملیاتی رطوبت زدایی وغلیظ می شود ودر پایان عملیات سر سلول با موم پوشیده وقابل مصرف می شود
-در بازاروخیابان روشهای زیادی برای تشخیص عسل گفته می شود که هرگز به عنوان یک سند قابل اعتماد نیستند زیرا این سئوال مطرح می شود که ایا اولین بار این آزمایشات با عسل صد درصد طبیعی صورت گرفت ایا این احتمال وجود ندارد که اولین بار ازمایش با عسلهای تقلبی انجام شده با شد وفرد خواسته یا ناخواسته خصوصیات عسل تقلبی را ترویج می کند
تنهامرجع تشخیص عسل آزمایشگاه می باشد انهم با رعایت همه موارد استاندارد عسل بدون هیچ کم کاست ودستکاری در موارد استاندارد بین المللی عسل. امیدوارم روزی را شاهد باشیم که ایران به عنوان سالمترین تولید کننده عسل طبیعی در دنیا شناخته شود.و در این زمینه از معتمد ترینها باشیم .
- خطر ناکترین مورد در تقلب عسل زمانیست که متقلبان برای تولید شربت شکر برای تغذیه زنبورها ازآبها الوده خروجی شهرها ورودخانه های غیر بهداشتی استفاده می کنند. اما در عسل طبیعی که از مراتع طبیعی استحصال می شود محصول کاملا ارگانیک وقابل اعتماد می باشد.
تذکر- لازم است بدانید تغذیه کندوها باشربت شکر برای زمستان گذرانی مانعی ندارد زیرا زنبورداران در پایان فصل برداشت که عموما ماههای مردادوشهریورمی باشد کندوها را از عسل تخلیه می کنند بنابرین زنبورها برای گذراندن فصل سرما نیاز به غذا دارند که زنبوردارکندوها را باشربت شکر تغذیه می کندکه این شربت شکر درطول زمستان مصرف شده ومقداری از ان که باقی می ماند با شروع فعالیت زاد ولد درماه اخر زمستان مصرف می شود ودیگر اثری ازان در کندو باقی نمی ماند. ممکن است در بعضی از سالها که شرایط تولید شهد توسط گیاهان بد است وامکان مرگ کلنی هاوجود دارد زنبورداران تغذیه مصنوعی (اب شکر)کندو را انجام دهند که مانعی ندارد. اما اگر این تغذیه درزمان مناسب بودن طبیعت برای افزایش تولید انجام گیرد تقلب محسوب می شود.
انواع تقلب:
1.بدترین حالت وحتی خطرناکترین حالت تقلب زمانیست که متقلب شکر وآب را ترکیب کرده وحرارت داده تا غلیظ شود وبرای طعم دادن به ان از مواد شیمیایی مانند اسانس بوی گلها ومواد نگهدارنده شیمیایی وجوش شیرین استفاده ومقدار خرده های موم به ان اضافه کرده وبفروش می رساند که این حالت تقلب خطر ناکترین حالت تقلب می باشد .
2.یکی دیگر از حالتهای تقلب اسقرار کندوها در کنار رود خانه ها وتغذیه کندوها باشربت شکرویا با گلوگزتجاری می باشد که انرا با آب رودخانه ها رقیق و در اختیار زنبوران کندو ها قرار می دهند که ممکن است این ابها آلوده نیز با شد که متاسفانه اکثر عسلهای موجود در بازار ازاین نوعند وبه شکل با موم نیز در بازار به وفوردیده می شوند.که بهتر است به این نوع مربا زنبور بگوییم نه عسل
3. حالت دیگر تقلب زمانیست که زنبوردارکندوها را در یک محیط پرگل گیاه که دارای شهد خوب می باشند مستقر کرده ودرحالیکه زنبورها شهد گلها را جمع اوری می کنند زنبوردار طمع کرده و در زمانهای خاص در طول روز کندوهارا با آب شکر ویا مواد دیگرنیز تغذیه می کنند تابتوانند تولید بیشتر داشته باشند که قضاوت در مورد این گونه تولید را به شما واگذار می کنم.
اما باید بدانیم همه موارد تقلب در آزمیشگاه قابل شناسایی است به شرط انکه همه بندها استاندارد بین المللی تشخیص عسل بدون کم کاست مورد برسی قرار گیرد و حذف هر بند از استاندارد باعث پنهان ماندن یک نوع از تقلبها خواهد شد .
به امید روزی که بروی ظروف بسته بندی عسل تمام بندهای استاندارد جزء
جزء بدون کم کاست با اعداد درست ثبت شود .
عسل طبیعی به علت وجود انزیمها ی زنبوروموارد دیگر بعد از مدتی نگهداری در محیط خنک رس کرده یا شکرک می بندد و درصورت روبرو شدن با این مورد برای رفع مشکل تماس بگیرید.
معنی لغت
لغت
گازگرفتن زنبورها
Bite bees
عسل تلخ
Bitter honey
زنبور نژاد سیاه apis mellifera mellifera
Black bee
سفید کردن موم
Bleaching wax
عسل مخلوط
Blended honey
سوسکهای تاولزا با نام علمی meloe spp
Blister beetles
شربت خوری بردمن
Boardman feeder
تخته کف کندو
Bottom board
جعبه کندو
Box hive
علامت کندو
Brand hive
کلنی اصلاح نژاد شده
Breeder colony
ملکه اصلاح نژاد شده
Breeder queen
اصلاح نژاد
Breeding
نوزاد(تخم و لارو و شفیره)
brood
نوزادان فاسد شده
Brood addled
بیماری سرطاسی نوزادان
Brood bald headed
سرما خوردگی نوزادان
Brood chilled
شان حاوی نوزادان
Brood comb
نوزادان نر
Brood drone
غده ی مولد غذای نوزادان
Brood food gland
نوزادان حاصل از کارگر تخمگذار یا ملکه ای که تخم نر می گذارد.
Brood of laying worker or of drone laying queen
بیماری نوزادان
Brood disease
محل پرورش نوزاد روی شان
Brood nest
پرورش نوزاد
Brood rearing
تخمگذاری غیر منسجم
Brood scattered
شپش زنبورعسل
Braula coeca
جعبه برس زدن زنبور برای تهیه زنبور پاکتی
Brushing box
هیبرید بوک فاست
Buck fast hybrid
زنبور مخملی
Bumble bee
تکه شانهایی که خارج از شان ساخته میشوند
Burr comb
وزوز کردن زنبورعسل
Buzz with wings
معنی لغت
لغت
شکار زنبورعسل
Bee hunting
مجله زنبورداری
Bee journal
زنبوردار
beekeeper
کارگر زنبورداری
Beekeeper employee
اتحادیه زنبورداران
Beekeepers association
زنبورداری
beekeeping
زنبورداری مهاجرتی
Beekeeping migratory
وسایل زنبورداری
Beekeeping equipment
مربی زنبورداری
Beekeeping instructor
شپش زنبورعسل
Bee louse
ژله رویال
Bee milk
شب پره موم خوار
Bee moth
بیماری فلج زنبورعسل
Bee paralysis disease
چراگاه زنبورعسل
Bee pasture
گرده گل جمع اوری شده توسط زنبورعسل
Bee pollen
نژادهای زنبورعسل
Bee races
بره موم زنبورعسل
Bee resin
فضای زنبورعسل جهت رفت و امد 9میلیمتر
Bee space
لباس زنبورداری
Bee suit
موم زنبورعسل
beeswax
کپک روی موم زنبورعسل
Beeswax mould
چادر زنبورداری
Bee tent
سوسک
beetle
درختانی که زنبور در داخل انها لانه می کنند
Bee tree
کلاه زنبورداری
Bee veil
زهر زنبورعسل
Bee venom
فضای بین شانها
Bee way
گرگ زنبور،زنبور زرد
Bee wolf
محوطه زنبورستان
Bee yard
شربت عسل
Beverage, honey
انبر
tongs
زنبورعسل
Bee
زنبورطلایی
cockchafer
زنبورخوار
Bee eater
زنبورداری
apicuture
زنبوری
Honey comb bed
ملکه زنبورعسل
gueen
زنبورعسل
Honey-bee
غارت زنبورعسل
plunder
موم زنبورعسل
Wax
سینه زنبورعسل
thorax
بال زنبورعسل
wing
پای عقبی زنبورعسل
Hind leg
پای وسطی زنبورعسل
Middle leg
ران زنبورعسل
femor
چشمهای مرکب زنبورعسل
Compound eye
مورفولوژی زنبورعسل
Morphology of a bee
ژله رویال زنبورعسل
Royal jelly
لارو زنبورعسل
larvae
نیش زنبورعسل
sting
عسلدان زنبورعسل
Honey stomach
بال جلوئی زنبورعسل
Fore wing
سلول باز زنبورعسل
Brood cell(open)
سلول عسل
Honey cell
سبد گرده زنبورعسل
Pollen basket
لب بالا زنبورعسل
labrum
ارواره پائین زنبورعسل
maxillae
خرطوم زنبورعسل
probocis
پس ران (بند دوم) زنبورعسل
throchanter
ساق پا زنبورعسل
tibia
خاری که برای جدا کردن موم در پای میانی زنبورعسل می باشد
Tibia spine
زنبور
Bee ,wasp
زبور درشت
hornet
زنبورعسل نر
drone
مرغ زنبورخوار
titmouse
زنبورک
falconet
کندو زنبورعسل
Bee hive
عسل،انگبین
Honey
عسلک
Honey-dew
شانه عسل
Honey comb
سر زنبورعسل
head
شکم زنبورعسل
abdomen
حلقه ها
segnent
پنجه زنبورعسل
hail
پای جلویی زنبورعسل
Fore leg
خرطوم زنبورعسل
mouthparts
انتن زنبورعسل
antenna
کارگرزنبورعسل
Honey bee worker
تخم زنبورعسل
egg
شفیره زنبورعسل
pupae
قلاب بالها
hamuli
روده زنبورعسل
stomach
بال عقبی زنبورعسل
Hind wing
سلول گرده زنبورعسل
Beebred cell
سلول بسته زنبورعسل
Brood cell(capped)
چشمهای ساده زنبورعسل
Simple eye
ارواره بالا زنبورعسل
mandibol
لب پائین زنبورعسل
labium
پیش ران زنبورعسل
coxa
ران(بند سوم) زنبورعسل
femor
پنجه زنبورعسل
tarsus
خاری که در پای جلویی زنبورعسل برای پاک کردن انتن می باشد
antenadeaner
غلاف نیش زنبورعسل
sheat
دهان زنبورعسل
Mouth
پیش معده زنبورعسل
Prorentryculus
روده کوچک زنبورعسل
ileum
لوله های مالپیگی
Malpgian tube
دستگاه تنفسی زنبورعسل
Tracheat respiratory sistem
کیسه های هوایی
Air sac
موم عاج دار
Drone cell foundation
دودی
Smoker
انبرک
Hive tool
کاردک پولک بردار
Capping scratchers
کاردک برقی پولک بردار
Honey uncapping
الکستراتور
Honey extracturs
درب کندو
Outer cover
بره موم زنبورعسل
propolis
بیماری قارچی
Chalk brood
بیماری سنگی
Stone brood
بیماری فلج مزمن
Chronic bee pralysis
بیماری نوزما
Nosema disease
بیماری امیبی
Amoeba disease
لوک امریکائی
American foul brood
سرما خوردگی نوزادان زنبورعسل
Chilled brood
گرمازدگی نوزادان زنبورعسل
Overheated brood
کنه واروا
Varroa mites
کنه اکارین
Acarapis woodi
پروانه موم خوار
Wax moth
شپش زنبورعسل
Honey bee lice
مورچه ها
ants
زنبورهای خرمایی
hornets
شکرک زدن عسل
granulated
بچه دهی زنبورعسل
swarming
دگردیسی کامل
metamorphosis
بهگزینی زنبورعسل
selection
کندوی شروع کننده
Hive starter
کندوی خاتمه دهنده
Hive finisher
زنبورخوارها
meropidae
عنکبوتهای کروی
argiopidae
عنکبوتیان
arachnids
عنکبوتهای جهنده
salticus
گرگ زنبوران
philanthus
گرگ زنبور اروپائی
Philanthus triangulum
زنبور قرمز
Vespa mandarina
سوسکهای تاولزا
meloidae
شپشک زنبورعسل
Braula coeca
بیدها
Wax moth
بید موم خوار کوچک
Galleria mellonella
بید موم خوار بزرگ
Achroiya grisella
عامل بیماری اکاریوز
Acar apis woodi
عامل بیماری امیبی
Malpigha moeba mellifica
بیماری پولک پودری
Powdery scale disease
عفونت عمومی بدن(سپتی سمی)
septicemia
فلفلدان
Pepper box
مخترع الکستراتور
Franzvon hrutsxhka
عسل یکدست
monoflor
عسل مخلوط
polyflor
پروانه کله مرده
Acherontia atrops
تأثیر آب و هوا بر تولید بره موم :
تأثیر آب و هوا بر تولید بره موم :
بره موم زنبورعسل و عصاره ی بره موم چیست؟
بره
موم مادهای است که به وسیلهی زنبور عسل ساخته شده و محافظی در برابر
باکتریها، قارچها و ویروسهای مضر ایجاد میکند. برهموم رزین (صمغ) گیاهی
جمعآوری شده به وسیله زنبورها برای استفاده در کندو و اطراف آن میباشد.
در گیاهان این ماده معمولاً لایهای چسبناک در اطراف جوانه میباشد که از
آن در برابر عناصر آب و هوایی و حملهی باکتریها، قارچها، کپکهای قارچی و
ویروسها محافظت میکند.
اینها ویژگیهایی هستند که برای زنبورها
مفید بوده و به وسیلهی خواص چسبندگی برهموم، زنبورها افزایش مییابند.
همانند گرده، چسب برهموم محصولی از زنبور میباشد که نمیتواند به طور
شخصی تعریف شود و از نوعی به نوع دیگر متفاوت میباشد. این موارد نتیجهی
طبیعی فرآیند جمعآوری میباشد. زنبورها بره موم را از صمغهای گرفته شده
از مواد متنوع درختی و دیگر گونههای گیاهی جمعآوری کرده که این بره
مومها به طور طبیعی در ترکیبات شیمیایی کمی و کیفی با هم متفاوت خواهند
بود. با این حال، نمونههای مختلف عصاره برهموم (برهموم استخراج شده)
زنبور شباهت قابل توجهی در طبیعت شیمیایی کلی و فیزیکی دارند که آنها را
ایجاد میکند.
صدها ترکیب شیمیایی از عصاره برهموم زنبورها ایجاده
شده است. اصلیترین مورد شیمیایی موجود در برهموم فلاوونوئیدها، فنولیکها
و ترکیبات آروماتیک مختلف میباشند. عصاره برهموم زنبور همچنین حاوی
مقداری روغنهای فرار، ترپنها و مومها میباشند. اما گمان نمیرود که این
ترکیبات به طور قابل توجهی برای خواص شیمیایی و اثرات برهموم باشند.
فلاوونوئیدها ترکیبات گیاهی معروفی هستند که خواص ضد اکسنده، ضد باکتری، ضد
قارچ، ضد ویروس و التهابی دارند. خواص دیگر چسب برهموم شامل عملکرد آن به
عنوان داروی بیهوشی عمومی، کاهش اسپاسم، التیام زخم معده و استحکام
مویرگها میباشد.
زنبور عسل گونهای زنبور است که عسل میسازد. زنبور عسل این کار را با گردآوری شهد گلها در کندو انجام میدهد.[۵] در فارسی به زنبور عسل منگ، منج و مگس انگبین هم گفته میشود.[۵] زنبورهای هر کندو یکی از سه نوع زنبور ملکه، زنبور نر و زنبور کارگر هستند. زنبور عسل از حشرات اجتماعی است حتی اگر در خارج از کندو دارای غذای کافی باشد نمیتواند به تنهایی زندگی کند.
ملکه معمولاً مادر تمامی زنبورهای موجود در کندو است. جنسیت آن ماده بوده و مهمترین وظیفهاش تخم گذاری میباشد. ملکه در تاریکترین و محفوظترین نقطه کندو سکونت دارد و در اطراف این محل خانههای ویژهای برای محافظت از تخمها و نوزادان قرار گرفته. علاوه بر اینها سه تا ده خانه برای ملکههای جوان در نظر گرفته شده است. ملکه همانند روح کندو محسوب میشود و اگر ملکه را بردارند و جانشینی برای او وجود نداشته باشد بعد از سه یا چهار ساعت تمام کارهای کندو متوقف میشود و بعد از مدتی زنبورها بر اثر اندوه نداشتن ملکه نابود میگردند. ملکه از اواخر فروردین تا اواخر خرداد روزانه حدود ۱۵۰۰ تخم میگذارد.[۵] ملکهها و کارگرها از تخمهای لقاح شده و نرها از تخمهای غیر لقاح شده (هاپلودید) به وجود میآیند. طول بدن ملکه بسته به هر نژاد متفاوت میباشد. بالهای آن کوچک بوده و خرطوم آن توانایی جمع آوری شهد گلها را نداشته و در عوض دارای شکمی بزرگتر از مادههای کارگر بوده و به طور طبیعی بیش از ۵ سال میتواند زنده بماند. در زنبورداری تجاری به علت کاهش تخمریزی از سال دوم زندگی به بعد، بیش از دو سال از یک ملکه استفاده نمیشود. ملکه عسل در زمان شفیرگی گرده نمیخورد و بجای آن ژله رویال مصرف میکند و شفیرهای که از گرده تغذیه شود هیچگاه به ملکه تبدیل نشده و کارگر خواهد شد. ملکه تا آخر عمر توسط ژله رویال تولیدی کارگران تغذیه میشود.
از فراوردههای زنبور عسل میتوان به ۱-عسل ۲-موم ۳-بره موم ۴-ژله رویال ۵-گرده ۶-زهر اشاره کرد
زنبورهای نر در کندو تنها وظیفه بارور نمودن ملکه را دارند و تا میتوانند عسل میخورند و دارای نیش نمیباشند. دارای سر و بالهای بزرگ میباشند. توانایی جمعآوری شهد و گرده را نداشته و ۲۴ روز زنده میمانند.
زنبور نر در حجرههای بزرگتری نسبتبه زنبورهای کارگر پرورش مییابند. تخمهای بارورنشده ملکه به زنبور نر تبدیل میشوند.
جنسیت زنبورهای کارگر ماده بوده و بیشتر جمعیت کندو را تشکیل میدهند.[۵] طول بدن آنها ۹ میلیمتر میباشد. در یک کندوی قوی با بیش از ۱۰ قاب، حدود ۷۰ هزار زنبور کارگر وجود دارد. زنبورهای کارگر با اینکه ماده هستند توانایی بارور شدن ندارند. ولی در صورت نبودن ملکه در کندو میتوانند تخم ریزی کنند. که در زنبورداری ماده تخمگذار گفته میشود. نیش زنبورهای ماده خاردار بوده و طول آن در حدود ۱ میلی متر میباشد. به خاطر وجود همین خارها پس از نیش زدن و ورود زهر به بدن موجوداتی که ساختار گوشتی دارد نیش در پوست گیر کرده و موجب جدا شدن کیسه زهر از زنبور میشود. و پس از چند دقیقه زنبوری که نیش زده خواهد مرد. این باور اشتباه وجود دارد که زنبورها به صورت آگاهانه اقدام به نیش زدن میکنند و به عبارتی خود را فدا میکنند ولی زنبورها به هیچ وجه نمیدانند بعد از نیش زدن کیس ی زهرشان پاره خواهد شد.
تعدادی از کارگران در هر ساعت شیره دویست تا سیصد گل را مکیده و به کندو میآورند و به مامورین حمل و نقل تحویل میدهند و آنها نیز عسل دریافت کرده را انبار میکنند. در ورودی لانه چندین زنبود پاسداری میکنند و مانع ورود حشرات بیگانه و غارتگر میشوند. در داخل کندو عدهای مامور نظافت هستند و فضولات زنبوران نر را که کاری جز خوردن عسل ندارند از کندو بیرون میبرند. چند زنبور هم با بال زدن پیوسته حرارت کندو را تعدیل و هوا را تهویه میکنند. پرستاران هم مواد غذایی را به نوزادان و ملکه میرسانند.
نوزادان پس از خروج از تخم بعد از طی دو مرحله به صورت زنبور کامل در میآیند. در مرحله اول به صورت کرمهای سفیدی هستندو در خانههای کوچکی به سر میبرند و پرستاران به آنها غذا میرسانند و پس از چند روز به صورت زنبورهایی در میآیند که هنوز کامل نشدهاند و به حالت خوابیده و خشک شده به سر میبرند (مانند حالت پروانه ابریشم در پیله) به این جهت غذا نمیخورند تا وقتی که به صورت حشره کامل درآیند.
برآورد میشود که زنبور عسل در تهیه و تولید یک سوم غذای بشری سهیم باشد. واین بدان معنی نیست که عسل یک سوم غذای بشری است، بلکه باید گفت که زنبور عسل نقش مهمی در باروری گیاهان دارد و اگر زنبور نبود چه بسا که در بسیاری از اوقات باروری گیاهان امکان پذیر نبود. زنبور عسل وقتی بر روی گلی مینشیند، دانههای گرده را از اندام نرینه گل (پرچم) با خود برمیدارد و هنگامی که به سوی گل دیگری میرود، با این دانههای گرده اندام مادینه گیاه (تخمدان) را بارور میسازد، وبنا به اظهارات اتحادیه ملی پرورش دهندگان زنبور عسل در فرانسه، زنبور عسل اقدام به تلقیح وباروری گل آفتابگردان و درختان سیب به میزان ۷۰٪ و توت فرنگی و گیلاس به میزان ۸۰٪ و درختان میوه دار کوچک به میزان ۹۰٪ و شبدر و یونجه بنفش به میزان ۱۰۰٪ مینماید و اگر زنبور عسل نباشد، میزان تولیدات گیاهی به شدت کاهش مییافت و بدین گونه قبل از این که به موضوع اهمیت تولید عسل بپردازیم، باید کمی واقع بین باشیم و دریابیم که زندگی ما بدون زنبور عسل بسیار دشوار میشد. باغداران و کشاورزان به خوبی از نقش زنبور عسل در باروری گیاهان و افزایش محصولات کشاورزی آگاه هستند و به همین علت هیچ گاه در اجاره دادن باغهای خود به پرورش دهندگان زنبور عسل تردید نمیکنند وبدین وسیله سعی میکنند که میزان تولید محصولات خود را دوبرابر سازند.
جمع آوری شهد - گرده - آب - بره موم - پاسبانی از کندو - تولید عسل - رسیدگی به ملکه - پرورش نوزادان - رسیدگی به کندو و پاکیزگی آن از بیشترین وظایف زنبورهای کارگر میباشد.
رتبه | کشور | تولید دی اکسید کربن (تن) | درصد مجموع جهانی |
۱ | چین | ۷٬۲۱۷٫۷۰ | ۱۶٫۳۶٪ |
۲ | ایالات متحده | ۶٬۹۴۸٫۲۰ | ۱۵٫۷۴٪ |
۳ | اتحادیه اروپا | ۵٬۳۳۲٫۹۰ | ۱۲٫۰۸٪ |
۴ | برزیل | ۲٬۸۵۶٫۲۰ | ۶٫۴۷٪ |
۵ | اندونزی | ۲٬۰۴۵٫۳۰ | ۴٫۶۳٪ |
۶ | روسیه | ۲٬۰۲۰٫۷۰ | ۴٫۵۸٪ |
۷ | هندوستان | ۱٬۸۷۶٫۶۰ | ۴٫۲۵٪ |
۸ | ژاپن | ۱٬۳۹۷٫۴۰ | ۳٫۱۷٪ |
۹ | المان | ۱٬۰۰۲٫۷۰ | ۲٫۲۷٪ |
۱۰ | کانادا | ۸۰۸٫۲ | ۱٫۸۳٪ |
۱۱ | مکزیک | ۶۹۴ | ۱٫۵۷٪ |
۱۲ | بریتانیا | ۶۸۵ | ۱٫۵۵٪ |
۱۳ | کره جنوبی | ۶۰۹٫۲ | ۱٫۳۸٪ |
۱۴ | ایتالیا | ۵۸۱٫۵ | ۱٫۳۲٪ |
۱۵ | فرانسه | ۵۷۳٫۵ | ۱٫۳۰٪ |
۱۶ | استرالیا | ۵۶۹٫۹ | ۱٫۲۹٪ |
۱۷ | ایران | ۵۶۰٫۳ | ۱٫۲۷٪ |
۱۸ | اوکراین | ۴۹۵ | ۱٫۱۲٪ |
۱۹ | اسپانیا | ۴۷۰٫۶ | ۱٫۰۷٪ |
۲۰ | نیجریه | ۴۵۷٫۹ | ۱٫۰۴٪ |
۲۱ | ونزوئلا | ۴۵۴٫۵ | ۱٫۰۳٪ |
۲۲ | آفریقای جنوبی | ۴۳۳٫۵ | ۰٫۹۸٪ |
۲۳ | ترکیه | ۴۳۱٫۱ | ۰٫۹۸٪ |
۲۴ | عربستان سعودی | ۳۸۸٫۹ | ۰٫۸۸٪ |
۲۵ | لهستان | ۳۷۴٫۹ | ۰٫۸۵٪ |
۲۶ | تایلند | ۳۶۶٫۵ | ۰٫۸۳٪ |
۲۷ | مالزی | ۳۶۴٫۶ | ۰٫۸۳٪ |
۲۸ | ارژانتین | ۳۵۱٫۷ | ۰٫۸۰٪ |
۲۹ | تایوان | ۲۹۹٫۲ | ۰٫۶۸٪ |
۳۰ | هلند | ۲۸۸٫۲ | ۰٫۶۵٪ |
۳۱ | جمهوری کنگو | ۲۶۹٫۷ | ۰٫۶۱٪ |
۳۲ | میانمار | ۲۶۱٫۹ | ۰٫۵۹٪ |
۳۳ | پاکستان | ۲۴۳٫۱ | ۰٫۵۵٪ |
۳۴ | مصر | ۲۲۹٫۵ | ۰٫۵۲٪ |
۳۵ | فیلیپین | ۲۱۱٫۷ | ۰٫۴۸٪ |
۳۶ | قزاقستان | ۲۰۶٫۲ | ۰٫۴۷٪ |
۳۷ | امارات متحده عربی | ۲۰۵٫۴ | ۰٫۴۷٪ |
۳۸ | بولیوی | ۲۰۱٫۹ | ۰٫۴۶٪ |
۳۹ | ازبکستان | ۱۸۰٫۹ | ۰٫۴۱٪ |
۴۰ | کلمبیا | ۱۷۹٫۷ | ۰٫۴۱٪ |
۴۱ | ویتنام | ۱۷۸٫۵ | ۰٫۴۰٪ |
۴۲ | بلژیک | ۱۷۵٫۲ | ۰٫۴۰٪ |
۴۳ | زامبیا | ۱۵۷٫۶ | ۰٫۳۶٪ |
۴۴ | پرو | ۱۴۷٫۴ | ۰٫۳۳٪ |
۴۵ | بنگلادش | ۱۴۳٫۲ | ۰٫۳۲٪ |
۴۶ | جمهوری چک | ۱۴۲٫۹ | ۰٫۳۲٪ |
۴۷ | الجزایر | ۱۳۹٫۶ | ۰٫۳۲٪ |
۴۸ | یونان | ۱۳۸٫۸ | ۰٫۳۱٪ |
۴۹ | سنگاپور | ۱۳۶٫۷ | ۰٫۳۱٪ |
۵۰ | آنگولا | ۱۳۴٫۲ | ۰٫۳۰٪ |
۵۱ | رومانی | ۱۳۲ | ۰٫۳۰٪ |
۵۲ | اکوادور | ۱۲۹ | ۰٫۲۹٪ |
۵۳ | سودان | ۱۲۳٫۲ | ۰٫۲۸٪ |
۵۴ | عراق | ۱۲۰٫۹ | ۰٫۲۷٪ |
۵۵ | کره شمالی | ۱۱۸٫۴ | ۰٫۲۷٪ |
۵۶ | تانزانیا | ۱۱۰٫۲ | ۰٫۲۵٪ |
۵۷ | کامرون | ۱۰۷ | ۰٫۲۴٪ |
۵۸ | کامبوج | ۱۰۶٫۸ | ۰٫۲۴٪ |
۵۹ | اتریش | ۹۴٫۳ | ۰٫۲۱٪ |
۶۰ | کویت | ۹۱٫۶ | ۰٫۲۱٪ |
۶۱ | ترکمنستان | ۹۱٫۴ | ۰٫۲۱٪ |
۶۲ | گواتمالا | ۸۹٫۹ | ۰٫۲۰٪ |
۶۳ | شیلی | ۸۹٫۸ | ۰٫۲۰٪ |
۶۴ | پرتغال | ۸۶٫۴ | ۰٫۲۰٪ |
۶۵ | اسرائیل | ۸۴٫۳ | ۰٫۱۹٪ |
۶۶ | مجارستان | ۸۴٫۱ | ۰٫۱۹٪ |
۶۷ | بلاروس | ۸۳٫۵ | ۰٫۱۹٪ |
۶۸ | نیوزیلند | ۸۲٫۵ | ۰٫۱۹٪ |
۶۹ | سوئد | ۷۴٫۵ | ۰٫۱۷٪ |
۷۰ | اتیوپی | ۷۴ | ۰٫۱۷٪ |
۷۱ | ایرلند | ۷۲٫۱ | ۰٫۱۶٪ |
۷۲ | فنلاند | ۷۰٫۸ | ۰٫۱۶٪ |
۷۳ | سوریه | ۷۰٫۷ | ۰٫۱۶٪ |
۷۴ | دانمارک | ۶۸٫۳ | ۰٫۱۵٪ |
۷۵ | بلغارستان | ۶۷٫۵ | ۰٫۱۵٪ |
۷۶ | زیمبابوه | ۶۵٫۷ | ۰٫۱۵٪ |
۷۷ | صربستان و مونته نگرو | ۶۳٫۱ | ۰٫۱۴٪ |
۷۸ | هندوراس | ۶۳ | ۰٫۱۴٪ |
۷۹ | لیبی | ۶۲٫۳ | ۰٫۱۴٪ |
۸۰ | مراکش | ۶۲ | ۰٫۱۴٪ |
۸۱ | جمهوری آفریقای مرکزی | ۶۱٫۳ | ۰٫۱۴٪ |
۸۲ | قطر | ۶۰٫۴ | ۰٫۱۴٪ |
۸۳ | سویس | ۵۷٫۴ | ۰٫۱۳٪ |
۸۴ | نروژ | ۵۴٫۷ | ۰٫۱۲٪ |
۸۵ | گینه نو | ۵۲٫۶ | ۰٫۱۲٪ |
۸۶ | اسلواکی | ۵۰٫۲ | ۰٫۱۱٪ |
۸۷ | عمان | ۴۹٫۶ | ۰٫۱۱٪ |
۸۸ | جمهوری آذربایجان | ۴۸٫۴ | ۰٫۱۱٪ |
۸۹ | اروگوئه | ۴۳٫۱ | ۰٫۱۰٪ |
۹۰ | کوبا | ۴۱٫۶ | ۰٫۰۹٪ |
۹۱ | کنیا | ۴۱٫۴ | ۰٫۰۹٪ |
۹۲ | نپال | ۴۰٫۶ | ۰٫۰۹٪ |
۹۳ | ترینیداد و توباگو | ۳۷٫۱ | ۰٫۰۸٪ |
۹۴ | تونس | ۳۴٫۲ | ۰٫۰۸٪ |
۹۵ | ساحل عاج | ۳۱٫۵ | ۰٫۰۷٪ |
۹۶ | کرواسی | ۳۰٫۷ | ۰٫۰۷٪ |
۹۷ | ماداگاسکار | ۳۰٫۷ | ۰٫۰۷٪ |
۹۸ | اوگاندا | ۳۰٫۶ | ۰٫۰۷٪ |
۹۹ | مغولستان | ۳۰٫۳ | ۰٫۰۷٪ |
۱۰۰ | یمن | ۳۰٫۱ | ۰٫۰۷٪ |
۱۰۱ | پاراگوئه | ۲۸٫۳ | ۰٫۰۶٪ |
۱۰۲ | جمهوری دومینیکن | ۲۷٫۱ | ۰٫۰۶٪ |
۱۰۳ | سریلانکا | ۲۶٫۱ | ۰٫۰۶٪ |
۱۰۴ | موزامبیک | ۲۴٫۵ | ۰٫۰۶٪ |
۱۰۵ | اردن | ۲۳٫۸ | ۰٫۰۵٪ |
۱۰۶ | بحرین | ۲۳ | ۰٫۰۵٪ |
۱۰۷ | سنگال | ۲۲٫۷ | ۰٫۰۵٪ |
۱۰۸ | مالی | ۲۲٫۳ | ۰٫۰۵٪ |
۱۰۹ | غنا | ۲۱٫۷ | ۰٫۰۵٪ |
۱۱۰ | چاد | ۲۰٫۹ | ۰٫۰۵٪ |
۱۱۱ | لیتوانی | ۲۰٫۳ | ۰٫۰۵٪ |
۱۱۲ | اسلوونی | ۲۰٫۱ | ۰٫۰۵٪ |
۱۱۳ | لبنان | ۲۰٫۱ | ۰٫۰۵٪ |
۱۱۴ | بوسنی و هرزگوین | ۱۹٫۸ | ۰٫۰۴٪ |
۱۱۵ | استونی | ۱۹٫۸ | ۰٫۰۴٪ |
۱۱۶ | گینه | ۱۹٫۲ | ۰٫۰۴٪ |
۱۱۷ | بورکینافاسو | ۱۷٫۹ | ۰٫۰۴٪ |
۱۱۸ | Laos [۱٬۳] | ۱۷٫۳ | ۰٫۰۴٪ |
۱۱۹ | کنگو | ۱۶٫۷ | ۰٫۰۴٪ |
۱۲۰ | گابن | ۱۴٫۷ | ۰٫۰۳٪ |
۱۲۱ | افغانستان | ۱۴ | ۰٫۰۳٪ |
۱۲۲ | لوگزامبورگ | ۱۳٫۷ | ۰٫۰۳٪ |
۱۲۳ | نیکاراگوئه | ۱۳٫۶ | ۰٫۰۳٪ |
۱۲۴ | مولداوی | ۱۲٫۶ | ۰٫۰۳٪ |
۱۲۵ | جامائیکا | ۱۲٫۵ | ۰٫۰۳٪ |
۱۲۶ | Brunei* | ۱۲٫۵ | ۰٫۰۳٪ |
۱۲۷ | Latvia | ۱۱٫۹ | ۰٫۰۳٪ |
۱۲۸ | بوتسوانا | ۱۱٫۷ | ۰٫۰۳٪ |
۱۲۹ | نامیبیا | ۱۱٫۶ | ۰٫۰۳٪ |
۱۳۰ | Macedonia, FYR | ۱۱٫۲ | ۰٫۰۳٪ |
۱۳۱ | السالوادور | ۱۱٫۱ | ۰٫۰۳٪ |
۱۳۲ | بنین | ۱۱ | ۰٫۰۲٪ |
۱۳۳ | کاستاریکا | ۱۰٫۸ | ۰٫۰۲٪ |
۱۳۴ | پاناما | ۱۰٫۵ | ۰٫۰۲٪ |
۱۳۵ | قبرس | ۱۰٫۵ | ۰٫۰۲٪ |
۱۳۶ | تاجیکستان | ۹٫۸ | ۰٫۰۲٪ |
۱۳۷ | قرقیزستان | ۹٫۷ | ۰٫۰۲٪ |
۱۳۸ | آلبانی | ۹٫۳ | ۰٫۰۲٪ |
۱۳۹ | Equatorial Guinea | ۹٫۳ | ۰٫۰۲٪ |
۱۴۰ | گرجستان | ۹٫۱ | ۰٫۰۲٪ |
۱۴۱ | موریتانی | ۸٫۹ | ۰٫۰۲٪ |
۱۴۲ | ارمنستان | ۷٫۵ | ۰٫۰۲٪ |
۱۴۳ | Niger | ۷٫۳ | ۰٫۰۲٪ |
۱۴۴ | هاییتی | ۷٫۱ | ۰٫۰۲٪ |
۱۴۵ | Malawi | ۶٫۹ | ۰٫۰۲٪ |
۱۴۶ | توگو | ۶٫۲ | ۰٫۰۱٪ |
۱۴۷ | Guyana | ۵٫۳ | ۰٫۰۱٪ |
۱۴۸ | Eritrea | ۴٫۲ | ۰٫۰۱٪ |
۱۴۹ | Solomon Islands | ۴٫۲ | ۰٫۰۱٪ |
۱۵۰ | ایسلند | ۳٫۹ | ۰٫۰۱٪ |
۱۵۱ | رواندا | ۳٫۸ | ۰٫۰۱٪ |
۱۵۲ | Mauritius | ۳٫۸ | ۰٫۰۱٪ |
۱۵۳ | سیرالئون | ۳٫۶ | ۰٫۰۱٪ |
۱۵۴ | سورینام | ۳٫۶ | ۰٫۰۱٪ |
۱۵۵ | مالت | ۳٫۱ | ۰٫۰۱٪ |
۱۵۶ | Fiji | ۲٫۷ | ۰٫۰۱٪ |
۱۵۷ | Swaziland | ۲٫۷ | ۰٫۰۱٪ |
۱۵۸ | Burundi | ۲٫۶ | ۰٫۰۱٪ |
۱۵۹ | Bahamas | ۲٫۳ | ۰٫۰۱٪ |
۱۶۰ | گینه بیسائو | ۲ | ۰٫۰۰٪ |
۱۶۱ | Liberia | ۱٫۹ | ۰٫۰۰٪ |
۱۶۲ | بوتان | ۱٫۷ | ۰٫۰۰٪ |
۱۶۳ | Lesotho | ۱٫۶ | ۰٫۰۰٪ |
۱۶۴ | Barbados | ۱٫۵ | ۰٫۰۰٪ |
۱۶۵ | گامبیا | ۱٫۳ | ۰٫۰۰٪ |
۱۶۶ | Djibouti | ۱٫۲ | ۰٫۰۰٪ |
۱۶۷ | Belize | ۱٫۱ | ۰٫۰۰٪ |
۱۶۸ | مالدیو | ۰٫۷ | ۰٫۰۰٪ |
۱۶۹ | Seychelles | ۰٫۷ | ۰٫۰۰٪ |
۱۷۰ | Cape Verde | ۰٫۵ | ۰٫۰۰٪ |
۱۷۱ | Antigua & Barbuda | ۰٫۵ | ۰٫۰۰٪ |
۱۷۲ | Vanuatu | ۰٫۵ | ۰٫۰۰٪ |
۱۷۳ | Saint Lucia | ۰٫۴ | ۰٫۰۰٪ |
۱۷۴ | ساموآ | ۰٫۳ | ۰٫۰۰٪ |
۱۷۵ | Comoros | ۰٫۳ | ۰٫۰۰٪ |
۱۷۶ | Grenada | ۰٫۳ | ۰٫۰۰٪ |
۱۷۷ | Saint Vincent & Grenadines | ۰٫۲ | ۰٫۰۰٪ |
۱۷۸ | Tonga | ۰٫۲ | ۰٫۰۰٪ |
۱۷۹ | Saint Kitts & Nevis | ۰٫۲ | ۰٫۰۰٪ |
۱۸۰ | Dominica | ۰٫۲ | ۰٫۰۰٪ |
۱۸۱ | Nauru | ۰٫۱ | ۰٫۰۰٪ |
۱۸۲ | Sao Tome & Principe | ۰٫۱ | ۰٫۰۰٪ |
۱۸۳ | Palau | ۰٫۱ | ۰٫۰۰٪ |
۱۸۴ | Cook Islands | ۰٫۱ | ۰٫۰۰٪ |
۱۸۵ | Kiribati | ۰ | ۰٫۰۰٪ |
۱۸۶ | Niue | ۰ | ۰٫۰۰٪ |